Pogácsa III

6 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 púpos evőkanál zsír
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csomag élesztő
  • kb. 2-3 dl tej
  • kevés cukor
  • 2 tojás
  • fél evőkanál só
  • 1 tejföl

Elkészítés

Fontos az élesztő futtatása. Ha a tej, amiben az élesztőt futtatjuk, túl meleg, akkor az élesztőt leforrázzuk, ha túl hideg, akkor nehezen kel. Egy kis lábasban nem tesszük oda az összes tejet, hagyunk belőle, mert nem biztos, hogy mindre szükségünk lesz. Melegítjük, beleteszünk 1 evőkanál a cukrot. Azért, hogy ne melegedjen meg túl nagyon, de ne is legyen hideg, régi szokás szerint a mutatóujjunkkal kevergetjük melegítés közben. Ha már kellemesen melegnek érezzük, levesszük a tűzről, és apró darabokban beletördeljük az élesztőt. Ezt hagyjuk pihenni. Ezután a többi hozzávalót egy tálban összeöntjük. Arra ügyeljünk, hogy az anyagok jól összekeveredjenek. Ha szükséges, a maradék tejet is hozzáadjuk, ha túl lágy, még lisztet beleszórunk. A szakácskönyvek szerint ezt a tésztát kézzel igen sokáig kell kidolgozni. De én könnyítek a dolgon: Miután összekevertük az összetevőket, liszttel megszórjuk a tetejét, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyre félretesszük kelni. Kb. 20 perc-fél óra múlva újból átdolgozzuk, szintén nem sokáig, ezzel váltjuk ki a szakácskönyvekben előírt fáradságos munkát. Másodszori kidolgozás után már nem kell keleszteni, hanem rögtön kinyújtjuk 1 cm-esre, amit hajtogatunk. A kinyújtott tésztát gondolatban 3 részre osztjuk, ezeket egymásra hajtogatjuk, így egy 3 rétegű tésztát kapunk. Ezt a rétegelt tésztát a másik irányban is harmadolva összehajtogatjuk. Lisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és kb. 10 perc múlva ismét kb. 1 cm-esre kinyújtjuk, és a hajtogatást megismételjük. Megint kb. 10 perc múlva kinyújtjuk, de már nem vékonyra, hanem amilyen magas a szaggató, majdnem olyan vastagra. Tetejét késsel kockásra bevagdaljuk, szaggatjuk. Tetejét tojással, sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. A hajtogatástól a tészta réteges lesz, sütés során eldőlhet, ezért a tepsiben egymáshoz elég közel rakjuk őket.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.